Online Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie 

Regie en Participatie: Hoe werkt dat?

Bij participatief werken heb je altijd te maken met meerdere personen en organisaties, met verschillende rollen en belangen. Denk maar aan individuele burgers en belangenbehartigers, bewonersinitiatieven en andere stakeholders. Soms moet je schakelen tussen veel lagen, zoals bij de Energietransitie, bij de Armoede Aanpak of bij Duurzaamheidsinitiatieven. Of het gaat om de Omgevingswet, met initiatieven van bedrijven, de buurt of het dorp. Hoe houd je regie op het participatieproces?

Online Programma 26 november

 Online Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie 

13:30 – 14:00 uur | Draaideurdates (3D kennis maken)
Geen Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie zonder de carrousel van korte kennismakingen. Vandaar de nieuwe naam: Draaideurdates. Doe mee en ontmoet je participatie collega’s.

 Online Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie 

14:00 – 15:00 uur | Pak de regie en stuur op inhoud, proces en samenwerking
Leren door te doen, daar gaat het om. Je krijgt een korte introductie film over regie te zien en gaat in de Breakout Rooms werken aan de bijbehorende opdracht. Hoe werkt het voor jou, als je stuurt op de inhoud, het proces en de samenwerking, en met betrokken bewoners?

 Online Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie 

15:00 – 16:00 uur | Regie in de werkelijkheid
Verschillende sprekers vertellen hoe zij omgaan met regie en participatie.

  • Suzanne Swart-Beekhuis (Proparte Advies) behandelt haar aanpak van regie en bewonersparticipatie in het fysiek-ruimtelijke domein en de Omgevingswet. 

  • Sharmila van den Broek: “In het netwerk ‘Waardevol zelfstandig thuis’ ontwikkelen bewoners, vrijwilligers en professionals samen projecten om mensen zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving te laten wonen.  De gemeente is regisseur van het netwerk. Wat betekent die regierol voor de positie van de ambtenaar, wat doe je bij tegenstrijdige belangen en hoe zorg je ervoor dat de inbreng van bewoners en professionals gelijkwaardig is? Sharmila van den Broek, procesregisseur sociaal domein, gemeente Rhenen, over haar sturingskunsten bij de regievraagstukken uit het netwerk.”

  • Silvia Heijnen: “Ontwikkelingen in de leef- en woonomgeving raken mensen en partijen. Elk met eigen behoeftes en belangen. Hoe kun je verbindend communiceren? In verbinding met de ander én met jezelf. Wat vraagt dat van jou? Silvia Heijnen, Doon Communicatie, neemt je mee aan de hand van een praktijkvoorbeeld én geeft praktische tips waarmee je zelf direct aan de slag kunt. Creëer meerwaarde en kom tot uitkomsten die je op voorhand niet had kunnen bedenken. Begin bij jezelf en groei samen.”

  • Jessica van Sluijs: “Samen veiligheid organiseren is meer dan boeven weren. Jessica van Sluijs, wijkmanager, verbinder en communicatiespecialist in overheidsparticipatie bij de gemeente Etten-Leur, vertelt over de succesvolle buurtpreventie community in Etten-Leur."

 Online Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie 

16:00 – 17:00 uur | EHBO bij regie krampen en andere blessures
In het laatste onderdeel van de Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie gaan we elkaar direct helpen.

  • Participatie professionals Mariëlla Kassing (gemeente Zutphen) en Jeroen Boon (projectleider aardgasvrije wijken) brengen hun regie en participatie opgaven in en jij helpt hen verder. Deze verkorte intervisiesessies helpen de betrokken deelnemers enorm in hun werk. Mis het niet en draag bij!


Aanmelden

Leer hoe het echt gaat bij regie en bewonersparticipatie. Doe mee en meld je aan. De kosten zijn €50,- exclusief 21% btw en daar krijg je het Expertboek In 10 stappen Beter in burgerparticipatie gratis bij. Heb je het Expertboek al in huis? Dan betaal je €32,50 exclusief 21% btw.

Meld je aan voor de Verbindingsdag


Dit zeiden andere deelnemers aan de Verbindingsdagen Beter in burgerparticipatie:

  • "Bedankt voor de leerzame en zeker ook leuke middag. Het gaat me zeker verder helpen. Ik vond dat jullie de gesprekken op een fijne manier leidde en ook echt ruimte gaven aan iedereen. Erg fijn in een (online) omgeving. Ik heb in ieder geval veel geleerd van iedereens ervaring. Bedankt!"
  • "Nanneke en Mark brachten de deelnemers van de Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie op een natuurlijke manier bij elkaar."
  • "Inspirerende mensen en fijne gesprekken. Ontmoetingen met mensen uit diverse sectoren verruimen je participatieblik!"
  • "Niet lang na de Verbindingsdag ben ik met twee bewonersinitiatieven aan de slag gegaan met elementen uit de actorenanalyse: welke figuren uit ons netwerk zijn helpend? Hoe betrek je hen bij het belang van het initiatief? Het hielp mij enorm!"
Terug naar boven