Online Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie 

Online + blended participatie

Donderdagmiddag 24 september gaan we helemaal digitaal! Het thema van deze Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie is ‘Online + blended participatie’.

Tegenwoordig kunnen we niet meer zonder online werken. De nieuwe ‘normale’ samenleving zorgt ervoor dat ook traditionele bewonersavonden en overleggen steeds vaker ‘Face-toScreen’ zijn, ofwel online en met videobeelden.

In stap 4 van het Expertboek In 10 stappen beter in burgerparticipatie leer je met de Instrumenten Bingokaart hoe je de juiste online tool kiest. Superhandig! Tegelijkertijd komen er steeds meer nieuwe toepassingen van online participatie. Hoogste tijd voor de Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie hierover. Log je ook in? 

 

Online Programma 24 september

 Online Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie 

13:30 – 14:00 uur Kennismaken

 Online Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie 

14:00 – 15:00 uur Digiklas les

 Online Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie 

15:00 – 16:00 uur Doe dan sessies

 Online Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie 

16:00 – 17:00 uur Hoe dan intervisies

 

Dit zijn de sprekers

 • Aline Muylaert (CitizenLab): over de ins en outs van het participatieplatform en de blended aanpak o.a. in de gemeente Gent
 • Peter Stoop (Hoplr) over de voordelen van de online community Hoplr voor participatieprofessionals
 • Bart Cosijn (Bart Cosijn Gespreksleiding): over hoe het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard participatief het waterbeheerplan opstelt
 • Marcel Kolder (kanteldenker, CitySenses): over de rol van cultuur als aanjager bij transitie in de stad en hoe je daar sociale mediakanalen bij inzet
 • Evelyn Polhuijs (gemeente Leeuwarden): over hoe het Mienskipfonds online én op straat werkt
 • Douwe Blanksma (Smarticipatie) over tools zoals Maptionnaire, de data generation app, dashboards en mooie praktijkvoorbeelden
 • Mark Verhijde: over de online Digithon, een heuse verkorte online Hackathon, en hoe je die zelf opzet en uitvoert 
 • Nanneke van der Heijden: over de ins en outs van het organiseren van online sessies met bewoners
 • Special Guest: Paul Diederen (Rathenau instituut): over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van e-Participatie en digitale tools in binnen- en buitenland

 

Dit zeiden andere deelnemers aan de Verbindingsdagen Beter in burgerparticipatie:

"Bedankt voor de leerzame en zeker ook leuke middag. Het gaat me zeker verder helpen. Ik vond dat jullie de gesprekken op een fijne manier leidde en ook echt ruimte gaven aan iedereen. Erg fijn in een (online) omgeving. Ik heb in ieder geval veel geleerd van iedereens ervaring. Bedankt!"

"Nanneke en Mark brachten de deelnemers van de Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie op een natuurlijke manier bij elkaar."

"Inspirerende mensen en fijne gesprekken. Ontmoetingen met mensen uit diverse sectoren verruimen je participatieblik!"

"Niet lang na de Verbindingsdag ben ik met twee bewonersinitiatieven aan de slag gegaan met elementen uit de actorenanalyse: welke figuren uit ons netwerk zijn helpend? Hoe betrek je hen bij het belang van het initiatief? Het hielp mij enorm!"

 

Let op: maximaal 20 deelnemers

Tijdens de Online Verbindingsdag is ruimte voor 20 deelnemers. Hierdoor is er genoeg persoonlijke aandacht en ruimte voor vragen, begeleiding etc. Zorg dus dat je je op tijd aanmeldt, want vol=vol! 

Meld je aan voor de Verbindingsdag


Waar moet ik klikken?

Als participatie professional weet je je weg best te vinden als het om bewonersparticipatie gaat. Maar een online bewonersvergadering opzetten, dat is andere koek. Welke video-app gebruik je? Hoeveel bewoners kunnen dan meedoen? Weet je eigenlijk wel wie wie is? Wat doe je met de laatkomers? En die chat-functie, wat moet je ermee? Wie mag het beeldscherm delen? Kunnen bewoners ook onderling online in gesprek? Natuurlijk – kan iedereen wel op internet? En wat is dat ‘blended’ participatie eigenlijk?

 

Verbindingsdag Online + Blended participatie!

De online Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie ‘Online + Blended participatie’ van 24 september 2020 van 13:30 tot 17:30 uur gaat helemaal over bewonersparticipatie en online instrumenten. De bedoeling is dat je leert welke soorten online tools voor jou geschikt zijn en hoe je er meteen mee aan het werk kunt. Daarom hebben we de Digiklas les ‘Kies het beste participatie instrument’ zo aangepast, dat je in groepjes zelf de diverse e-tools en apps gaat ontdekken en selecteren, met behulp van de Instrumenten Bingokaart. 

 

Participatie-dates

Elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen staat voorop in de online Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie. Daarom beginnen we ook met de zeer korte ‘participatie-dates’ vooraf, zodat je echt kunt kennis maken met de andere deelnemers.

 

Doe Dan presentaties

In de ‘Doe Dan presentaties’ laten 8 enthousiaste participatie professionals je zien hoe zij werken met online en blended participatie instrumenten. De lijst hieronder vullen we regelmatig aan, dus vergeet niet te kijken! En deze keer gaan wij zelf ook een Doe Dan presentatie geven (nu al spannend).

 • Bart Cosijn ’Spiegelbeeldig participeren’ – Hoe zorg je voor een goede wisselwerking tussen fysieke bijeenkomsten en een digitaal platform bij een langlopend participatietraject? En op welke manier draagt deze werkwijze bij aan een nieuwe participatiecultuur aan de buitenkant én de binnenkant van een organisatie? In zijn verhaal gaat Bart Cosijn in op deze twee vragen aan de hand van een adviesopdracht voor het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard.
 • Marcel Kolder van CitySenses Transitie en cultuur. Een twee-eenheid in mijn ogen. Hoe betrek je bewoners bij culturele projecten in de stad of buurt. Een open gesprek over cultuur als aanjager van verandering. En voldoen de social mediakanalen als facebook, zet je buurtapps als Hoplr of Nextdoor in. Of is het beter een eigen platform te creëren, en wat is jullie ervaring?
 • Mark Verhijde vertelt hoe je de online Digithon kunt houden, een heuse verkorte online Hackathon. Hij organiseert 4 Digithons voor het Platform ZorgSaamWonen, waar de deelnemers in groepjes werken van eerste idee naar geteste prototype. Online in 3 uur resultaat. Dat helpt direct de landelijke versnellingsagenda van ZorgSaamWonen. 
 • Nanneke van der Heijden praat je bij over de ins en outs van het organiseren van online sessies met bewoners. Vanaf maart organiseert ze gesprekken en bewonersavonden via het scherm. Ze maakt filmpjes en zet apps in om jongeren bij duurzaamheid te betrekken. Waar je dan op moet letten? Nanneke vertelt het je. 
De ‘Doe Dan presentaties’ worden in 2 rondes van steeds een half uur gehouden. Voor alle sprekers van de Verbindingsdag Beter in burgerparticipatie geldt: geen theoretische uiteenzettingen maar praktische informatie en veel interactie met de deelnemers. 

 

Hoe Dan intervisies

Net als de vorige keer is er ook weer aandacht voor je eigen ‘Hoe Dan vragen’. We reserveren een apart uur van de Verbindingsdag om die Hoe-vragen te kunnen stellen, in een intervisieachtige setting (nog steeds online he?). Heb je een Hoe Dan vraag … 

 • Over de online veiligheid van de video-app
 • Over hoe je online het ‘tempo erin houdt’, of
 • Over hoe je zo laagdrempelig mogelijk iedereen kan laten meedoen

of wil je de andere participatie professionals helpen met hun vragen, meld je bijdrage dan aan voor dit ‘Hoe Dan’ gedeelte.

 

Aanmelden

Alles leren over Online + Blended participatie en er direct mee aan de slag gaan? Welke stappen je dan doet en wat andere participatie professionals je daarover kunnen vertellen? Doe dan mee en meld je aan! De kosten zijn Euro 50 exclusief 21% btw en daar krijg je het Expertboek In 10 stappen Beter in burgerparticipatie gratis bij. Heb je het Expertboek al in huis? Dan betaal je Euro 32,50 exclusief 21% btw.

Aanmelden

Terug naar boven